Mange tenker nok 1900-tallets oppdagelse av olje, og drapet på daværende president John F. Kennedy i Dallas i 1963 når de tenker på Texas’ historie, men den amerikanske delstaten har en lang og multinasjonal historie som bunner i dens lokasjon og tilhørighet.

Kolonisering

Alonso Alvarez de Pineda fra Spania var den første som i 1519 tegnet opp Texas’ kystlinje, og de spanske konvistadorene var der på leting etter gull. Men det var Frankrike og Robert de la Salle som med etableringen av Fort St. Louis i 1685 som først la Texas under seg. Spanjolene gjorde sin tilbakekomst gjennom å etablere flere katolske misjoner, og i 1718 etableres San Antonio med byggingen av misjonen San Antonio de Valero, senere kjent som the Alamo. I 1821 løsriver México seg fra Spania; siden Texas er en del av México blir delstaten dermed meksikansk. I 1825 etablerer amerikaneren Samuel Austin – med tillatelse fra México – en koloni av nybyggere bestående av over 300 familier og gir dermed USA en fot innenfor.

Republikk og delstat

I 1835 utvikler forholdet mellom de amerikanske nybyggerne og mexicanerne seg til det verre, og resulterer i slaget ved Gonzales i 1835 og videre til revolusjon. Slaget ved Alamo – hvor 180 texanere forgjeves kjempet mot over 4 000 mexicanere – markerte starten av Texas som republikk. For til tross for nederlaget i slaget påberoper texanerne seg som uavhengig og republikken Texas etableres i 1836. I slaget ved San Jacinto, ledet av general Sam Houston, overvinner Texas mexicanerne, og veien ligger åpen for å bli USAs 28. stat, noe som skjedde i 1845. Dette ble sett på som en krigserklæring av México, som anså Texas som del av dem, og mellom 1846 og 1848 kjempes en krig mellom de to landene, en krig USA går seirende ut av.

Borgerkrig

Under den amerikanske borgerkrigen, som startet i 1861, sidet Texas med de konfødererte stater og trådte dermed ut av den amerikanske unionen. Borgerkrigen ble kjempet over spørsmålet om slaveri, men da nordstatene seiret, ble ikke krigens avslutning meddelt slavene i Texas før en måned etter hendelsen, den 19. juni 1865, en dato som til i dag feires som Juneteenth. I 1870 trer Texas igjen inn i union med de andre amerikanske statene.

Få andre stater i USA har en så multinasjonal historie som Texas, og uttrykket «six flags over Texas» kommer nettopp av denne rekken av seirende flagg som har ansett Texas-området som sitt: Spania, Frankrike, México, republikken Texas, USA og konfederasjonen.